2011-09-20, 05:48
رسالة بيانات كاتب الموضوع
بنهماكانی ئامۆژگاریكردن لهئیسلامدا المعلومات الكاتب:
اللقب:
الرتبه:
الصورة الرمزية
البيانات عدد المساهمات : 6825 تاريخ التسجيل : 23/07/2010
الإتصالات الحالة: وسائل الإتصال:
لتواصل معنا عبر الفيس بوك: تويتر:
موضوع: بنهماكانی ئامۆژگاریكردن لهئیسلامدا
بنهماكانی ئامۆژگاریكردن لهئیسلامدا جۆری وتار: Doc (بسم الله وحده والصلاة والسلام على من لانبي بعده) ئهو بابهتهی كهدهمهوێ لهخزمهتی ئێوهی بهڕێزدا باسی بكهم كه داواكارم لهخوای پهروهردگار ببێته مایهی سودمهندی بۆههموو لایهكمان بۆدین و بۆدواڕۆژیشمان ، بریتی یه لهئامۆژگاریكردن و بنهماكانی ئامۆژگاریكردن لهدینی ئیسلامدا . ئامۆژگاری لهزمانی عهرهبیدا پێی دهوترێت (ألنصيحة) ، (نةسيحةت) یاخود ئامۆژگاری پلهیهكی زۆر مهزنی ههیه لهدینی ئیسلامدا ، بهڵگهش لهسهر ئهوه پێغهمبهری خودا (صلى الله عليه وسلم) لهفهرموودهیهكدا فهرمووی : ((الدين النصيحة : قالوا لمن يا رسول الله ؟ قال لله ولكتابه ولرسوله ولأئمة المسلمين وعامتهم)) (حديث تميم ألداري ، رواه مسلم) . واته " دین بریتی یه لهئامۆژگاریكردن ".زانایانی زمانی عهرهبی دهڵێن : ( ئهگهر ڕستهیهك ههردوو بهشهكهی (معرفة) بوو ئهوا ئیفادهی (قصر) دهكات). (الدين) معرفهیه و (النصيحة) ش مهعریفهیه، كهواته وهكو ئهوه وایه بفهرموێت (مالدين إلا النصيحة) واته " دین هیچ شتێك نیه تهنها نهێیحهت نهبێت " ، دین یهك شته ئهویش بریتی یه لهنهسیحهت ، كهدین كۆبكرێتهوهو كورت بكرێتهوه ، ئهو دینهی كهوا ههركهسێك بیبێت دهچێته بهههشت و ههركهسێك نهیبێت دهچێته جهههننهم پهنا بهخوا ، دینیش بریتی بێت لهنهسیحهت ، كهواته نهسیحهت پلهیهكی بهرزی ههیه و نهسیحهت شتێكی زۆر مهزنهو پێویسته ئاگامان لێی بێت ، وهبزانین ئێمه تا چ ڕادهیهك نهسیحهت و ئامۆژگاریمان ئاگا لێیه و لهخۆماندا بهجێمان هێناوه ، هاوهلاَن (ڕهزای خوایان لێبێت) كهئهم خیتابه كورت و پوختهیان لهپێغهمبهری خواوه بیست (صلى الله عليه وسلم) فهرموویان : (يا رسول الله لمن ؟) (دین نهسیحهته ) بهلاَم نهسیحهت بۆ كێ؟ ئامۆژگاری بۆ كێ ؟ پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) فهرمووی : (لله ولكتابه ولرسوله ولأئمة المسلمين وعامتهم ). واته " نهسیحهت بۆخودا ، نهسیحهت بۆ كتێبهكهی خوا ، نهسیحهت بۆپێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم)، نهسیحهت بۆپێشهوایانی موسوڵمانان و بۆتێكڕای موسوڵمانان ". وشهی نهسیحهت ئێمه لهكوردی خۆماندا مانایهكمان بۆداناوه كهپێی دهڵێین (ئامۆژگاری) بهلاَم (نصح) لهزمانی عهرهبیدا بهمانای (خلوص) دێت ، كه دهوترێت (عسل ناصح) واته (ههنگوینی خالێ (پوخت و بێ خڵته )). كهواته نوێح كردن بریتی یه لهچی ؟ بریتی یه لهئیخلاێی نواندن بۆئهو كهسهی كهتۆ نوێحهكهی دهكهی ، بۆیه (إبن اڵپیر) لهلێكدانهوهی مانای نهسیحهتدا دهفهرموێ : ( إرادة الخير للمنصوح له) ، واته " نهسیحهت ئهوهیه كهتۆ خهیرت بۆئهو كهسه بوێت كهتۆ نهسیحهتی دهكهیت بهخالسی ".بهلاَم ئایا ئامۆژگاری خودا دهكرێت ؟ چۆن پێغهمبهری خودا (صلى الله عليه وسلم) فهرمووی پێش ههموو كهسێك و پێش ههموو شتێك نهسیحهت بۆخوا ؟ چۆن ئامۆژگاری بۆخوا ؟ ئایا ئهوهیه بڵێین خوای پهروهردگار وابكه چاكه و وامهكه چاكه والعیاژ بالله . نهخێر ، وتمان ئهێلی كهلیمهی نوێح بهمانای (خلوص وأخلاص) دێت ، نهسیحهت بۆخوا ئیمامی ئیبنو حهجهری عهسقهلانی (ڕهحمهتی خودای لێبێت) دهفهرموێت : بریتی یه لهوهی (أن تصف الله بما له أهل) واته " ئهوهیه كهتۆ وهسفی خودا بكهیت بهو سیفهتانهی كهشیاوی خۆیهتی و خوای گهوره شایستهیهتی ". بهوه وهسفی خوای گهوره بكهیت چۆن خوای گهوره وهسفی خۆی كردووه ، چونكه كهسێك خوای پهروهردگار نهناسێت بهناوو سیفاته بهرزو جوانهكانی ، ئهوا خوای گهورهی نهناسیوه ، بۆیه گروپێكی گومڕا ههبوو لهڕابردووی ئهو ئوممهته ئیسلامیهدا كهپێیان دهوترا (جههمیهكان)ههرچی ناوو سیفاتی خوای پهروهردگار ههیه نهفیان دهكردو نهیان دههێشت و لایان دهدا ، بۆیه دهڵێن : (المعطلة يعبد عدما) ، واته " ئهوهی سیفهتی خوای پهروهردگار ناهێڵێت ئهوا نهبوویهك دهپهرستێت " چونكه ههر زاتێك كهسیفهتی نهبوو زاتیشی نابێت ، بۆنمونه ، بوتڵێكی ئاوی كانزایی بهڵگه چی یه لهسهر بوونی ؟ بهڵًگه لهسهر بوونی سیفاتهكانێتی ، دهتوانین وهسفی بكهین بهچهند سیفاتێك ، قهبارهیهكی ههیه ئهوهنده لیتر ئاو دهگرێت ، ڕهنگهكهی بهو شێوهیهیه ، سهرێكی ههیه ، شكلێكی ئاوهها درێژی ههیه ، كهواته ههیه ، لهبهرامبهریشدا بڵێی بوتڵێكی ئاو ههیه بهلاَم ئاو لهخۆی ناگرێت ، قهبارهی نیه ، بهرزی نیه ، سهری نیه ، هیچ شێوهی نیه ، بههیچ شێوهیهك وهسفی مههێڵه ، كهواته نیه ، نهبووه شتی وا ، (جههمیهكان) ههرچی ناوو سیفاتی خوای پهروهردگار ههیه نهیانهێشت ، زانایان فهرموویان كهواته ئێوه چی دهپهرستن ؟ ئێوه خوا ناپهرستن ، چونكه خواتان نههێشت . كهواته یهكهم (اخلاص) یهكهم نوێح بۆخوا ههرچی ناوو سیفهتی خوای پهروهردگار ههیه لهقورئان و لهحهدیسی ێهحیحدا تۆ بۆخوای پهروهردگاری إپبات بكهیت . دووهمیان (خضوع) ت ههبێت بۆئهو خوایه . كهسێك كهخوای پهروهردگاری ناسی بهناوو سیفاته جوانهكانی بهگوێرهی ئهو ناوو سیفهتانهی ئهو ئینسانه بهندایهتی بۆ ئهو خوایه دهكات ، كهسێك خالق بێت ڕازق بێت جهبار بێت ....هتد،ئهو ههموو سیفهتانهی ههبێت بێگومان ئینسان خۆشی دهوێت وه لێی دهترسێت ، وهپشتی پێ دهبهستێت ، وه تهنها ئهو دهپهرستێت و ڕوو لهكهسی تر ناكات ، ئهوه نوێحه بۆ خودا ، خودا وهكو خۆی بیناسیت و وهكو خۆی بیپهرستیت چۆن خۆی دهیهوێت ، ههروهها شهریكی بۆ دانهنێیت ، ئهو كهسهی كه لهگهڵ خودا غهیری خودا دهپهرستێت ئهوا نوێحی بۆ خودا نیه ، ئهو كهسه ئیخلاێی نیه بۆ خودای پهروهردگار ، بۆیه ههرچی پێغهمبهر هاتووه بهبانگهوازی (ئیخلاێ)هوه هاتووه ، بهو دهعوهیهوه هاتووه كه خهڵكی تهنها خوابپهرستێت بهخالێ،وهكو خوای گهوره دهفهرموێت : وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ . (ألبينة : 5) واته " ئوممهتانی پێش ئهو ئوممهتهش فهرمانیان پێنهكرابوو ئیللا بهوه نهبێت كه تهنها خوابپهرستن ، بهلاَم چۆن ؟ (مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ ) ، واته " بهخالێی بیپهرستن بهبێ شهریك و هاوهڵ و هاوبهش بۆدانان ".ئهوهی كهباسكراو خرایه ڕوو نهێیحهت بوو بۆ خودا بهشێوهیهكی كورت و پوخت. ئهی نهێیحهت بۆ كیتابهكهی خودا بریتی یه لهچی ؟ نهێیحهت بۆكیتابهكهی خوا ئهوهیه كهتۆ فێری خوێندنهوهی ببیت ، ههقی خۆی بدهیتێ ، لهماناكهی وردبیتهوهو تێبفكرێی ، وهكو خوای پهروهردگار دهفهرموێت : كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِّيَدَّبَّرُوا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ .(ێ : 29). واته " ئهو قورئانه كه كیتابێكی موبارهكه ههقی لهسهر ههموومان ئهوهیهلهمانای ئایهتهكانی وردبینهوهو بۆئهوهی لێی حاڵی بین و تێی بگهین و ئیشی پێبكهین " ، وه ههروهها بههۆی ئهو كتێبهوه بهختهوهری بۆخۆمان و بۆ خهڵكیش بهدهست بهێنین ، وه بههۆی ئهو كتێبهوه ههوڵ بدهین خهڵك لهتاریكی یهكانی كوفرو شیرك و نیفاق و گومڕایی دهربهێنین بۆ ڕوناكی تهوحیدو هیدایهت و تهنها خواپهرستی ، بههۆی ئهو كتێبهوه كه خودای پهروهردگار بۆچی دایبهزاند ؟ بۆئهوه دایبهزاند لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ .(إبراهیم : 1 ) ههقی ئهو كتێبه لهسهرمان نوێحمان بۆ ئهو كتێبه كهكتێبی خودایه چی یه؟ نوێحمان بۆی ئهوهیه كه تهحریفی تێدا نهكهین و گۆڕانكاری تێدا نهكهین ، وه زیادهڕهوی و كورتڕهوی تێدا نهكرێ نهك لهتهنها وشهكانی كهبۆت ناكرێ ، بهلاَم لهماناكهشی دا نهكرێ ، لهحهدیسێكی ێهحیحدا پێغهمبهری خودا (صلى الله عليه وسلم) فهرمووی (إن منكم من يقاتل على تأويل هذا القرآن كما قاتلت على تنزيله) .(ألسلسلة ألصحيحة : 2487). واته " لهداهاتوودا كهسێك دێت لهئێوه كوشتار دهكات و دهجهنگێت لهسهر تهئویل و لێكدانهوهی ههڵهی ئهم قورئانه جهنگ دهكات دژی كهسانێك كه ئهم قورئانه بهههڵه لێك دهدهنهوه ، ههروهكو چۆن من ئهمڕۆ جیهادم كرد دژی ئهو كهسانهی كهئینكاری دابهزینی قورئانیان دهكرد "، (يقاتل على تأويل هذا القرآن كما قاتلت على تنزيله) ههروهكو چۆن من ئهمڕۆ كوشتاری كهسانێكم كرد كهباوهڕیان بهدابهزینی قورئان نیه ، یهكێك لهئێوه دێت كوشتارو جیهاد دهكات لهسهر ئهوه نا كه كهسانێك دژایهتی دابهزینی قورئان دهكهن و باوهڕیان بهدابهزینی قورئان نهبێت ، نهخێر ، باوهڕیان بهوه ههیه ، بهلاَم تهئویلی قورئان و لێكدانهوهی قورئان بهههڵه دهكهن ، كهسێك دێت لهئێوه جیهادێكی ئاوهها بهشهرهف و بهرزی بهنسیب دهبێت ، ئهو هاوهڵهی كه ڕاوی ئهم فهرموودهیه فهرمووی : فاستشرفنا وكان فينا أبو بكر وعمر فقال : لا ، وكان خاصفا : نعم : فأشار إلى علي بن أبي طالب)، ئهفهرموێ ههریهكێك لهئێمه حهزی كرد ئهو شهرهفه بهنسیب ئهو بێت ، وتمان دهبێت كێ بێت ئهو شهرهفی جیهادهی بهنسیب بێت لهسهر تهئویلی قورئان ؟ چونكه پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) تهشبیهی كرد بهجیهادهكهی خۆی ، چۆن جیهادی پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) ههق بوو لهسهر دابهزین ، ئاوهها جیهادی ئهو كهسه ههق دهبێ لهسهر تهئویل (لێكدانهوه). بۆیه ئهفهرموێ : حهزمان كرد بزانین كێیه ؟ ڕبو بكرو عومهریشمان لهگهڵدا بوو ، پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) فهرمووی : هیچ كهسێك لهئێوه نیه بهڵكو عهلی كوڕی ئهبی تاڵیبه (خوای لێ ڕازی بێت). عهلی كوڕی ئهبی تاڵیب (ڕهزای خوای لێبێت) كام جیهادهی كرد ؟ جیهادی خهواریجهكانی كرد كه تهئویلی قورئانیان بهههڵه كرد ، كه ئایهتهكانی قورئانیان بهههڵه كرد ، ئایهتهكانی قورئانیان بهو شێوهیه لێك نهدایهوه كه هاوهلاَن لێكیان دایهوه ، ئهو شهرهفه ، شهرهفی ئهو جیهاده بهرزه بهنسیبی (علی كوڕی ئهبی تاڵیب) بوو ، بهلاَم پێش ئهوهی جیهادیان بكات عبدالله ی كوڕی عهباسی نارد بۆلایان (ڕهزای خوای لێبێت) ئامۆزای پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم)، عبدالله چوو بۆلای خهواریجهكان و فهرمووی : (جئتكم من عند أصحاب رسول الله ، وليس فيكم من صحب رسول الله) ، فهرمووی : ( تهنها یهك بهڵگه بهسه بۆئهوهی كه ئێوه بزانن لهسهر ناههقن و عهلی لهسهر ههقه ، من لهلایهن كهسانێكهوه هاتووم كه هاوهڵێتی پێغهمبهری خودایان كردووه (صلى الله عليه وسلم) ، بهلاَم هیچ كهسێك لهئێوه نیه هاوهڵێتی پێغهمبهری كردبێت (صلى الله عليه وسلم). كهواته تێگهیشتنی ڕاست بۆ قورئان لای كهسانێكه كه هاوهڵێتی پێغهمبهری كردووه (صلى الله عليه وسلم) ؟ یان لای كهسانێكه كه هاوهڵێتی پێغهمبهریان نهكردووه (صلى الله عليه وسلم)، بێگومان لای هاوهلاَنه (ێهحابه)یه ، وه بۆی ڕونكردنهوهو ئهو ئایهتانهی بهههڵه تهئویلیان كردبوو وه لێی حاڵی ببوون بۆی ڕونكردنهوه ، خهڵكێكی زۆریان خوای گهوره هیدایهتی دان و ئهوهشیان كه نهگهڕایهوه علی كوڕی ئهبی تاڵیب (ڕهزای خوای لێبێت) جیهادی كردن و ئهو جیهاده بهشهرهفهی بهنسیب بوو ، لهو ئهسهره ئهوه فههم دهكرێ كه ههر كهسێك بیهوێ لهقورئان شارهزا بێت و تێبگا بهتێگهیشتنی ێهحابه سهرفراز دهبێت ، خوای گهوره دهیپارێزێت لهگومڕابوون و لادان ، ههركهسێك قورئان تهفسیر نهكات وهكو تهفسیری ێهحابه بێگومان گومڕا دهبێت و وهكو خهواریجی لێدێت ، بهشێوهیهكی تر تهئویل بۆ قورئان دهكات . بێینهوه سهر نوێح بۆ كتێبهكهی خودا ، نهێیحهت بۆكتێبهكهی خوا ئهوهیه كه تۆ دژی ههموو تهحریفێك بوهستیت ، ههر گۆڕانكاری یهك بۆ ئهو قورئانه بكرێت تۆ قبوڵی نهكهیت ، ههروهكو ئیمامی (إبن عبدالبر)و غهیری ئهویش تهحسینیان كردووه ،پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) فهرموویهتی: (يحمل هذا العلم من كل خلف عدوله ينفون عنه تحريف الغالين وانتحال المبطلين وتأويل الجاهلين).(صححه الألباني في المشكاة ألمصابيح : 248) كێ ئهم عیلمه ههڵدهگرێ عیلمی (قورئان و سوننهت) ؟ ئهو عیلمهی كه میراتی پێغهمبهری خوایه (صلى الله عليه وسلم) كهسێك ههڵی دهگرێ كه عهدله ، كه جێگهی باوهڕه . كاتێك ههڵی گرت كاری چی دهبێت ؟ كهسێك ئهو عیلمهی ههڵگرت كاری ئهوه نیه كهبڵێین خوای گهوره فهرموویهتی : إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ ،(ڕلحجرات : 10) واته " بڕواداران برای یهكترن "، كهواته بڕوادار ههر ههڵهیهكیش بكات بهناوی دینهوه ، براته قهیناكا ، نهخێر ، ئێمه دوو شتمان ههیه ، برایانمان : ئهوهی كهئیماندار بێت برامانه ، وه دینهكهشمان ، دینهكهمان لهخۆشمان و لهههموو برایانمان بهلامانهوه بهعیززهتترو لهپێشتره ، موسوڵمان دهبێت خۆیشی لهپێناو خوادا بۆ پاراستنی ئهو دینه ببهخشێت ، كهواته دینی خوا خۆشهویستتره لهلامان لهخۆشمان و لهغهیری خۆشمان ، برایهتیت لهگهڵ ئیماندار ئهوه ناگهیهنێت كهتۆ ههڵه لهدیندا قبوڵ بكهیت و چاوپۆشی لهئینحیراف و غهڵهت بكهیت ، نهخێر ئهوه لهدیندا قبوڵ نیه ، بهلاَم كهسێك كهتووشی ههڵه بوو لهئههلی سوننهو جماعهت بوو زانایهك بوو خاوهنی ئیجتیهاد بوو بهههڵه تووشی ههڵه بوو ، دهبێت مهقامی خۆی بپارێزرێت و ڕێزی خۆی بگیرێت ، بهلاَم ههڵهكهشی قبوڵ ناكرێت ، ئهمما كهسێك كه ئههلی ئههوائو بیدهع بێت ئهوا (فلا كرامة) ، بۆچی ؟ چونكه ئهێلی مهبدهئی لهسهر مهنههجی ێهحابه بهرپا نهبووه ، كهواته ئهو كتێبه پێویستی بهوهیه كه (ينفون عنه تحريف الغالين) ، ئهو كهسانه بهڕاستی میراتگری پێغهمبهری خوان (صلى الله عليه وسلم) ئهم دینه ههڵدهگرن كه گۆڕانكاری زیادهڕهوان لهو دینه لادهدهن و ڕای دهماڵن ، ههر زێدهڕهوی یهك بخرێته ناو دین ئهوان نهفی دهكهن ، دهڵێن خهڵكینه وریابن ئهو زێدهڕهوی یه لهدیندا نیه ، مهڵێ ئاخر ئهوه برامه زیادهڕهوی یهكهی كردووه ، با وانهڵێم دهنا فلاَنه كهس دڵی پێی خۆش دهبێت ، ئهگهر جولهكهو گاوریش دڵیان پێ خۆش بێت نابێت ئیقراری باتڵ لهدیندا بكرێت ، باتڵ باتڵهو خوای گهوره قبوڵ ناكات ئیقراری بكرێت ، ئهوه ناههقه ، جا ههر ئیشێك كهتۆ بیكهیت كهخوا پێی خۆش بێت بهلاَم تهرهفێك لهئهترافی ئهحزابی شهیتانیش پێی خۆش بێت ، نابێت تۆ بڵێی وهلاَ من نایكهم چونكه فلاَنه كهس پێی خۆشهو دهیقۆزێتهوه ، ههر كهسێك بیقۆزێتهوه ئیشی من ئهوه نیه ، ئیشی من ئهوهیه خوا ڕازی بێت و دینهكهی خوا وهكو خۆی بمێنێت ، (ينفون عنه تحريف الغالين) (الغالين) ئهو كهسانه دهگرێتهوه كه زێدهڕهون سوننهتێك لهخهڵك دهكهن بهواجب ، مهكروهێك لهخهڵك دهكهن بهحهرام ، حهرامێك لهخهڵك دهكهن بهكوفرو شیرك ، بهتاوانێك خهڵك لهدین دهبهنه دهر ، بهتاوانێك خوێنی خهڵك حهلاَڵ دهكهن ، ئهوه زێده ڕهوی یه قبوڵ نیه لهدیندا ، وه زێدهڕهویش خزمهت بهدینی ئیسلام ناكات ، پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) فهرموویهتی (فإنما أهلك من كان قبلكم الغلو)، (إنما) : ئهداتی حهێره ، تاكه سهبهبێك ئوممهتانی پێش ئێوهی لهناو برد زیادهڕهوی بوو (الغلو) ، كهواته دڵمان بهزێدهڕهوی خۆش نهبێت لهخۆماندا بێت یان لهبرایهكی ترماندا بێت ، زیادهڕهوی ئاكامی خراپی ههیهو زهرهر لهموسوڵمانان دهدات ، ئهو سێ كهسهی هاتنه ماڵ پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) كه پوختهی فهرموودهكه بهو جۆرهیه ، عن أنس بن مالك رضي الله عنه يقول: جاء ثلاثة رهط إلى بيوت أزواج النبي صلى الله عليه وسلم يسألون عن عبادة النبي صلى الله عليه وسلم فلما أخبروا كأنهم تقالوها فقالوا وأين نحن من النبي صلى الله عليه وسلم قد غفر له ما تقدم من ذنبه وما تأخر قال أحدهم أما أنا فإني أصلي الليل أبدا وقال آخر أنا أصوم الدهر ولا أفطر وقال آخر أنا أعتزل النساء فلا أتزوج أبدا فجاء رسول الله صلى الله عليه وسلم إليهم فقال أنتم الذين قلتم كذا وكذا أما والله إني لأخشاكم لله وأتقاكم له لكني أصوم وأفطر وأصلي وأرقد وأتزوج النساء فمن رغب عن سنتي فليس مني). واته " له ئهنهسی كوڕی مالیكهوه (ڕهزا خوای لێبێت) دهگێڕنهوه كه فهرمووی " سێ كۆمهڵ لههاوهلاَنی پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) سهردانی ماڵی پێغهمبهری خوایان كردو پرسیاریان له خێزانهكانی پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) كرد دهربارهی عیبادهت و پهرستشی پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) كاتێك وهلاَمیان درایهوه ئهوانیش بهشێوهیهكی كهم لهقهڵهمیانداو تێیان ڕوانی وه وتیان ئێمه لهكوێین كهكاتێك پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) خوای گهوره لهتاوانهكانی پێش و پاشی خۆش بووه، بۆیه كهسێك لهوان وتی من شهوان شهو نوێژ دهكهم و نانووم كهسێكی دیكهیان وتی من بهڕۆژوو دهبم و بههیچ شێوهیهك نایشكێنم وه یهكێكی دیكهیان وتی من واز لهئافرهت دههێنم و ههرگیز ژن ناهێنم ، بۆیه پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) پێیان گهیشت و پێی فهرموون ئێوه بوون بهو شێوهیه قسهتان دهكردو واتان دهوت؟ سوێند بهخوا من لهئێوه زیاتر لهخودا دهترسێم و زیاتریش تهقوای دهكهم لهگهڵ ئهوهشدا من بهڕۆژوو دهبم و ڕۆژووش دهشكێنم نوێژیش دهكهم و پشووش دهدهم وه ژنیش دههێنم بۆیه ههركهسێك حهز لهسوننهتی من نهكات و لهسوننهت و ڕێبازی من لابدات ئهوا لهمن نیه ". لهسوننهت لادانهكه بهرهو چی بوو ؟ بێگومان بهرهو زیادهڕهوی (الغلو) بوو ،پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) قبوڵی نهكردو فهرمووی : ئهوه لادانه لهسوننهتی من ، وه ههركهسێكیش لهسوننهتی من لابدات ئهوه لهمن نیه ، بۆیه نهیفهرموو دهستان خۆش بێت بهڕاستی پیاوی چاكن ، بهڕاستی هاوهڵی بهڕێزی منن و عیبادهتتان زۆر چاكه ، نهخێر ، وای نهفهرموو ، چونكه زیادهڕهوی سهردهكێشێ بۆ ههلاكهت (لهناوچوون) ، ئاكامی زیادهڕهوی بوو (عبدالرحمن كوڕی مهلجهم) كه یهكێك بوو لهو كهسانهی (عمری كوڕی خهتتاب) لهسهردهمی خۆیدا ناردی بۆ میسر بۆئهوهی خهڵكی فێری قورئان خوێندنهوه بكات ، یهكێكه لهو كهسانهی كهئیمامی (ألذهبي) لهكتێبی (سير أعلام ألنبلاء) دا باسی تهرجهمهی ئهو پیاوه دهكات ، دهفهرموێت پیاوێك بوو شهو نوێژی دهكرد ، پیاوێك بوو ڕۆژووی سوننهتی دهگرت ، پیاوێك بوو زمانی لهیادی خوا نهدهكهوت ، لهگهڵ ئهوهشدا ئیمامی عهلی (ڕهزای خوای لێبێت) بهكافر داناو شههیدی كرد ، كاتێك دهست و قاچیان بڕییهوهو گهشتنه زمانی گریا ، خهواریجهكان سیفهتێكیان ههبوو ، زۆر بهغیرهت بوون ، ههموو كاتێك ئینسان لهحهماسهتهوه دهربپهڕێت غیرهتی ههیه بهلاَم بهداخهوه بهزهوابتی شهرع نهبهستراوهتهوه ، وتیان تۆ بهغیرهتی بۆ دهگریت ؟ وتی : من لهترسی مردن ناگریم ، لهبهر ئهوه دهگریم لهساتی زمان بڕینمهوه تاكو ساتی گیان دهرچوون لهیادی خوا دهكهوم ، (تۆ خهلیفهی موسوڵمانانت شههیدكرد خهمی ئهوهته یادی خودات پێناكرێ) ، سهیری زیادهڕهوی بكهن ، بۆیه (سالمی كوڕی عبدالله ی كوڕی عمری كوڕی خهتتاب) (ڕهزای خوایان لێبێت) عێراقی یهك پرسیارێكی كرد ، ئهویش فهرمووی : (يا اهل العراق ما أسئلكم عن الصغيرة ، وما أركبكم لكبيرة) ، واته " ئهی ئههلی عێراق بهڕاستی زۆر عهجیبن ، پرسیار لهشتی بچووك دهكهن كهوا خۆتان دهردهخهن زۆر بهتهقواو بهوهرهعن ، بهلاَم شتی زۆر گهورهش دهكهن بهخهیاڵیشتاندا نایهت ".لهچی یهوه ئهو قسهیهی گوت ؟ لهقسهكهی باوكی یهوه كاتێك عێراقی یهك پرسیاری كرد دهربارهی خوێنی مێشوولهیهك ئایا پیسه ؟ پیس نیه ؟ ئهویش پێی فهرموو : (يا أهل العراق أهدرتم دم الحسين وتسئلون عن دم البعوضة ؟) واته " ئهی ئههلی عێراق ئێوه خوێنی ئیمامی حوسینتان ڕشت و پرسیار لهخوێنی مێشوولهیهك دهكهن ". كهواته براگیان ئهو توندڕهوێتی یه سهری كێشا بۆچی ؟ سهری كێشا بۆئهوهی عهلی كوڕی ئهبی تاڵیب (ڕهزای خوای لێبێت) خهلیفهی موسوڵمانان شههیدبكرێت ، كهواته دهبێت وریابن براكانم زیادهڕهوی كردن لهدیندا قبوڵ نیهو خزمهت بهدین ناكات ، (هلك المتنطعون) ئهو (تنطع) ه ئیسلام و موسڵمانان بهرهو لهناوچوون دهبات ، بهلاَم خوای گهوره دینی خۆی ههر دههێڵێ ، كهسێكیش توندڕهو بێت بهههلاكهتدا دهچێت خوای گهوره ههموومان بپارێزێت . كهواته یهكهم سیفهتی (نوصح) بۆ كتێبهكهی خوا زیادهڕهوی (الغلو) لهو دینهدا نههێڵرێت ، دیفاع لهزیادهڕهوی نهكرێت بهبیانووی ئهوهی ئێمه برای یهكترین، برای یهكترین لهسهر سهرو لهسهر چاو بهلاَم دینی خوا لهپێش ههقی تاكه كهسی ههریهكێكمانه ، دووهم شت (تأويل الجاهلين) ، تهئویلی جاهلین پێچهوانهیه ، نهزانێك دێت شتی حهرامت بۆ حهلاَڵ دهكات ، دینهكهت ئهوهنده بۆئاسان دهكات كه زۆر شت ههیه حهرامهو ئههلی نیفاق دهیكات ئهویش ههمان شت دهكات و تهئویلێكی بۆ دهبینێتهوهو حهلاَڵی دهكات ، ئهوه تهئویلی جاهیلینه ، بهو تهئویله نهخهڵهتێین ، دیفاع بكه لهدینی خواو دینی خوا وهكو خۆی بهێڵهوه ، ئهگهر بێدهنگ بین چونكه فلاَنه كهس وتی ، نهخێر ، ئهو شته قبوڵ نیهو دینی خوا لهپێش ههموو شتێكهوهیه . وه (انتحال المبطلين) ئهو كهسانهی كهشتێك دێننه ناو دینهوهو لهدین نیه ، وهكو بیدعهچی یهكان ، كه بیدعه لهدینی خوادا دروست دهكات و وا دهزانێت بهوه لهخوای پهروهردگار نزیك دهبێتهوه ، نازانێت بههۆی بیدعهوه (ماازداد إلى الله إلا بعدا) چونكه بیدعه ڕێگایهكه غهیری ڕێگای پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) وه بیدعهچی یهكانیش وهكو ئهو سێ كهسه وان كهباسمانكرد ، بۆنمونه ، پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) لهدوای نوێژه فهرزهكان زیكری خوای دهكرد ، كهسێكی بیدعهچیش دێت بیدعهیهك دهكات و دهڵێت ئێمه ئهو زیكره قیاسی دهكهین و لهپێش نوێژهكانیش دهیكهین ، بۆیه دهپرسین ، پێغهمبهر (صلى الله عليه وسلم) كردی ؟ نهخێر ، ئهی بۆ دهیكهیت ؟ (الزيادة في الخير خير) (زیاده خێر ههر خێره قهیناكا) ، ئهی بۆچی پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) بهو سێ كهسهی نهفهرموو شهونوێژهكهتان زیاده خێره قهیناكا ، تۆ بهبهردهوامی بهڕۆژوی زیاده خێره قهیناكا ، نهخێر ، ئهو زیاده خێره سهر بۆ تاوانه گهورهكان دهكێشێت ، تهماشا بكهن (عبدالله ي كورِي مةسعود) ( ڕهزای خوای لێبێت ) چی فهرموو كاتێك لهكوفه ئهبی موسای ئهشعهری (ڕهزای خوای لێبێت) تهماشای كرد كۆمهڵێك لهمزگهوت دانیشتوون (سبحان الله ، ألحمد لله ، ألله أكبر ) بهبهرد دهكهن و بهردی وردیان پێیهو سهد سهد دهیژمێرن و بهو شێوهیه زیكر دهكهن ، پێی سهیر بوو !! لهسهردهمی پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) شتی وا نهبووه ، هات بۆلای (عبدالله ی كوڕی مهسعود)و لهپێش دهرگاكهی چاوهڕێی كرد تاوهكو (عبدالله) دهرچوو ، خوێندكارهكانیشی لهبهردهم دهرگاكهی بوون ، كه دهرچوو فهرمووی چی یه؟ فهرمووی ئهی (ئهبا عبدالرحمن) شتێكم بینی لهمزگهوتی كوفه بهلامهوه سهیر بوو ، نهمبینیوه پێشتر لهسهردهمی پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) ، ئهویش فهرمووی : چی یه ئهی ئهبی موسا ؟ فهرمووی : بابڕۆین بزانین ، كههاته مزگهوت و تهماشای كرد حهلقه حهلقه (بازنه بازنه) دانیشتوون و ههریهكه چهند بهردێكی پێیهو دهیژمێرێ و زیكری خوای پێدهكات ، فهرمووی : (ما أسرع هلكتكم) " ئای ئێوه چهنده زوو بههیلاكهتدا چوون ". خۆ تاكو ئێستا قاپ و قاچاغی پێغهمبهری خوا ماوه (صلى الله عليه وسلم) و جل وبهرگهكانی ماوه ، دهمێكی زۆر نیه پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) وهفاتیكردووه ، بۆچی ئێوه وا گومڕا بوون ؟ سوێند بهخوا یان (ئێوه لهسهر ڕێبازێكن لهڕێبازهكهی محمد (صلى الله عليه وسلم) باشتره ) یان (لهسهر ڕێبازی گومڕایهتین و سهرهتای گومڕایهتیتان دهست پێكردووه ) ، ئهوانیش وتیان : (ما ڕردنا إلا الخیر یا ڕبا عبدالرحمن) ، " ئێمه جگه لهخێر هیچ شتێكی ترمان مهبهست نیه " ئهویش پێی فهرموون (وكم من مريد للخير لم يصبه) ، واته " چهندین كهس نیازیان خێربوو بهلاَم نهیانپێكا ". وهكو ئهوه وایه تۆ لێرهوه بڕۆی بۆ بهغدا بهلاَم ڕێگای بهغدا شارهزا نهبیت ، بهلاَم نیهتت سهد دهر سهد بهغدایه ، بانیهتیشت ههبێت ئایا نیهت دهتگهیهنێته شوێنێك كه نهزانیت و ڕێگاكهی شارهزا نهبیت ؟ نهخێر ناتگهیهنێت ، جا كاتێك عبدالله ی كوڕی مهسعود (ڕهزای خوای لێبێت) ئهوهی فهرموو ، ڕاوی بهسهرهاتهكه دهفهرموێت : (ولقد رأيت عامة هؤلاء يطاعنوننا يوم النهروان مع الخوارج) ، واته " زۆربهی زۆری ئهو كهسانهم بینی لهڕۆژی نههرهواندا ێهحابهیان دهكوشت ". بۆیه ئیمامی (البربهاري) لهشهرحی (سنه)دا دهفهرموێت : (البدعة تبدوا الصغيرة ثم تعودوا كبيرة) ، واته " بیدعه سهرهتا كاتێك سهر ههڵدهدات بچووكه بهلاَم ئهو بیدعهیه چونكه لهڕێ لادانه ورده ورده گهوره دهبێت و زیاد دهكات و سهردهكێشێت بۆ گومڕایی یهكی گهوره كه خوێنی ێهحابه بهحهلاَڵ دانانه ". كهواته براكانم (انتحال المبطلين) ههرشتێكی زیاده بهێنرێَته ناو دین نابێت قبوڵ بكرێت و نابێت بیدعهی كهس قبوڵ بكرێت و ڕازی بوونی لهسهر بكرێت ، ئهمما شتی تر كه غهیری بیدعهش بهێنرێته ناو دینهوه بێگومان بههیچ شێوهیهك قبوڵ نیه . یهكێكی تر لهنوێحهكانمان بهرامبهر كتێبهكهی خوای گهوره ، پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) ئهفهرموێت : (اقرءوا القرآن وسلوا الله به) (صحيح ألجامع : 1169) ، واته " قورئان بخوێننهوهو داوای پاداشتی دواڕۆژ بكهن واته داوای بهههشت بكهن ".چونكه قهومێك دێت ( يتعجلونه ولا يتأجلونه) ، واته قهومێك دێت دهیانهوێ بهو قورئانه دونیا بكڕن ، دهیانهوێ بهو قورئانه پلهو مهنێهب و پارهیان دهست بكهوێت و قورئانیان بۆ دونیا دهست كهوتنه نهك بۆ ئاخیرهت دهستكهوتن ، بهڵێ زۆر كهس لهو جۆره ههیه ، له پرسهكاندا دادهنیشێت و قورئان دهفرۆشێت بهخهڵك ، دهڵێت : ئهوهندهم خوێندووهو بای ئهوهندهیه ، پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) ئهوهی كرد ؟ ڕازی بوو بهو كردهوهیهتان ؟ ێهحابه بهڕێزهكان كردیان ؟ ئهی خوای گهوره نافهرموێت : لِيُنذِرَ مَن كَانَ حَيّاً . (یس : 70) واته " بۆ ئاگاداركردنهوهی زیندووهكانه " ، ئهی تۆ ئاگاداری مردوو دهكهیتهوه یان زیندوو ؟ مردووهكه ڕۆیشت تۆ بۆكێی دهخوێنیتهوه ؟ ئهو تازیندوو بوو ئاگای لهقورئان نهبوو دوای مردویی بۆ قورئانی بۆ دهخوێنیت و ههدیهی دهكهیت بۆی ؟ تۆ بهو قورئان خوێندنهت پاره پهیدا دهكهیت ، بۆیه ئیمام (سفيان الثوري ) دهفهرموێت : قهومانێك ههن ، كهسانێك ههن دهیانهوێت بههۆی قورئانهوه بهرز ببنهوه نهك قورئانیش لای خهڵك خۆشهویست بكهن بههۆی ڕهوشتی جوانیانهوه "، ئهمه چی دهگهیهنێت ؟ ئهمه ئهوه دهگهیهنێت كه كهسانێك نه لهڕهوشتیان وه نه لهعهقیدهیان و نه لهمهنههجیان موستهقیم و ڕاست نین ، بهلاَم ئهو قورئانه دهكاته چهكێك بهدهست خۆی لهپێش چاوی خهڵكی بۆئهوهی خهڵكی ڕێزی بگرێت و پارهی بداتێ و بیژێنێت ، ئهوه دونیا خواردنه بهقورئان ئهوه تاوانێكی گهورهیه خوا بمان پارێزێت ، قورئان بهكاربهێنه بۆئهوهی خهڵك بۆلای خوا بانگ بكهیت ، بۆئهوهی خهڵك لهدڵیاندا خوایان خۆش بوێت و كیتابهكهی خوداشیان خۆش بوێت و غهیری دینی خوا هیچی تر قبوڵ نهكهن ، قورئان بۆئهوه بۆخهڵك باس بكه نهك قورئان فرۆشی بكهیت ، ئهوهی كهباسكرا كورتهیهك بوو لهنوێح بۆكتێبهكهی خودا . نوێح بۆ پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) بریتی یه لهچی ؟ نوێح بۆپێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) بریتی یه لهوهی كهتۆ سهرهتا خۆشت بوێت ، وهكو ئیمامی عومهر (ڕهزای خوای لێبێت) فهرمووی ئهی پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) تۆم لهههموو كهس زیاتر خۆش دهوێت ، جگه لهنهفسی خۆم،پێغهمبهری خواش (صلى الله عليه وسلم) پێی فهرموو : ئهی عومهر هێشتا ئیمانت تهواو نیه ، ئیمامی عومهریش فهرمووی (ڕهزای خوای لێبێت) تۆ لهخۆشم خۆشتر دهوێت ، پێغهمبهر (صلى الله عليه وسلم) پێی فهرموو : ئێستا ئیمانت تهواوه ئهی عومهر . جا كه خۆشت ویست نیشانهی خۆشویستنی ڕاستهقینه چیه؟ خوای پهروهردگار دهفهرموێت : قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللّهُ .(ڕل عمران : 31). ئهوه ئایهتی تاقیكردنهوهی پێ دهوترێت ، ههركهسێك وا دهربخات كهخوای خۆش دهوێت ـ زۆریشن ئهو كهسانهی كهوا دهری دهخهن و بانگهشهی بۆ دهكهن ـ خوای گهوره تاقییان دهكاتهوهو مهرجێكیان بۆ دادهنێت ، ئهگهر مهرجهكهیان تێدابێت ڕاست دهكهن ، كه مهرجهكهیان تێدا نهبوو ئهوا درۆ دهكهن ، مهرجهكهش بریتی یه له (فَاتَّبِعُونِي) واته " شوێن پێغهمبهری خوا بكهون (صلى الله عليه وسلم) خوای گهوره خۆشی دهوێن ". كهواته ههركهسێكتان بینی لهعهقیدهو بیروباوهڕ لهمهنههج و سلوكهكهیدا لهڕهوشت و ئاكاریدا لهدهعوهو بانگهوازیدا لهجل و بهرگ و ڕوكهشیدا شوێنكهوتهی پێغهمبهر بوو (صلى الله عليه وسلم) إن شاء ڕلله پێغهمبهری خوش دهوێت (صلى الله عليه وسلم) و خوای گهورهش خۆشی دهوێت ، وه ههركهسێك كه سهیری بكهیت ئهمریكی یهكت بێته پێش چاو لهشكلهكهی و لهجۆری جل و بهرگهكهی لهجۆری ڕیش تاشینهكهی لهجۆری ملوانكه لهمل كردنهكهی لهجۆری قسهكردن و مهكر كردنهكهی لههیچ شتێكدا لهپێغهمبهری خوا ناچێت (صلى الله عليه وسلم) بزانه درۆ دهكات ، ئهگهر باسی خۆشویستنی پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) بۆ موسوڵمانان بكات ، بۆچی ؟ چونكه خوای گهوره دهفهرموێت : فَاتَّبِعُونِي . كهواته تۆ كوا شوێنكهوتهت بۆ پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) بۆنمونه نهێێكی ێهحیح و ێهریح ، پێغهمبهری خوا (ما أسفل الكعبين من الإزار ففي النار) . (صحيح ألجامع : 5529) واته " جل و بهرگهكهت ئهگهر لهگوێزنگهكهت (قاپه ڕهقهت) بۆ خوارهوه بوو ئهوا لهناو ئاگره ". كوا شوێنی كهوتیت ؟ ئهمیری ئیمانداران عومهری كوڕی خهتتاب (ڕهزای خوای لێبێت) لهو كاتهدا كه (ئهبو لوئلوئهی مهجوسی) شههیدی كرد ، كه خهلیفهی موسوڵمانان خهریكه گیان لهدهست دهدات ، خهڵكی دههاتن خوا حافیزی لێبكهن ، لهو كاتهدا گهنجێك هاته ژوورهوهو وتی : (شاهێدی دهدهین ئهی خهلیفهی موسوڵمانان ئهمانهتی خودات گهیاند ) كه گهڕایهوهو بهرهو دهرهوه ڕۆشت ، ئیمامی عومهر (ڕهزای خوای لێبێت) بینی جل و بهرگهكهی درێژه ، فهرمووی : بگهڕێوه دواوهوه (إرفع إزارك فإنه أنقى لثوبك وأتقى لربك) ، فهرمووی : ( جل و بهرگهكهی بهرز بكهوهو كورتی بكهرهوه چونكه پاكێتی یه بۆ جل وبهرگهكهت و نیشانهی تهقواشه لهبۆ خودا ) ، بهمهرجێك خوێن لهلاشهی ئیمامی عومهر دهڕوات و خهلیفهی ئیمانداران خهریكه نامێنێت ، خهمی ئهوه بخوات خهلیفهیهك دابنێ یان جارێ ئهوه جل و بهرگهكهی درێژه ، بۆیه نهیفهرموو كهی كاتی ئهوهیه ، كهی موشكیلهی موسوڵمانان ئهوهیه ، بۆچی موسوڵمانان بهوهوه مهشغول بكهین ؟ بزانه لهو كاتهدا فیقهی ێهحابه چۆنه ، كه مونكهری بینی لهشوێنی خۆی قسه دهكات . كهواته كهسێك گوێ نهداته فهرموودهكانی پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) گاڵتهی بهسوننهتهكانی پێغهمبهر بێت (صلى الله عليه وسلم) ، بهپێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) بڵێت (محمد فهشهلی هێنا لهچهند غهزوهیهكدا ) ، ئهوه دهبێت بڵێین پێغهمبهری خۆش دهوێت (صلى الله عليه وسلم)؟ ئهگهر سهد جاریش وابڵێت دهڵێین درۆ دهكات ، بهبهڵگهی قورئان (فَاتَّبِعُونِی) ، كهواته برا بهڕێزهكانم نوێح بۆپێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) ئهوهیه كهتۆ خۆشت بوێت و شوێنی بكهویت ، شوێنی پێغهمبهر (صلى الله عليه وسلم) بكهوه به (لهڕوكهش و ناوهوهتدا) ، نهك لهڕوكهشدا شوێنی بكهویت و لهدڵتدا نیفاقت ههبێت ، پهنا بهخوا ، وه سوننهتهكانی ئهو زیندوو بكهرهوه ، پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) لهفهرموودهیهكی ێهحیحدا فهرموویهتی : (ما من نبي بعثه الله في أمة قبلي إلا كان له من أمته حواريون وأصحاب يأخذون بسنته ويتقيدون بأمره ثم إنها تخلف من بعدهم خلوف يقولون ما لا يفعلون ويفعلون ما لا يؤمرون) (صحيح الجامع : 5790) واته " هیچ پێغهمبهرێك نهبوو لههیچ ئوممهتێك لهپێش من كهخوای گهوره ناردبێتی ، ئیللا كهسانێكی ههبووه دهستهی نزیكی خۆی سوننهتی ئهو پێغهمبهرهیان گرتۆته دهست و شوێنی فهرمانهكانیان كهوتوون ، (ثم إنها تخلف من بعدهم خلوف يقولون ما لا يفعلون ويفعلون ما لا يؤمرون) ، واته " دوای ئهوان كۆمهلاَنێكی تر دێن كه بانگهشهی خۆشویستنی پێغهمبهرهكهیان دهكهن ، كهشتێك دهڵێن و خۆیان ئهنجامی نادهن ، كه ئهوه سیفهتی مونافیقهكانه ، وه كارو كردهوهیهك دهكهن كه فهرمانیان پێنهكراوه ، ئهوهیان سیفهتی كهسانی موبتهدیعه كه عیبادهتیان ههیهو فهرمانیان پێنهكراوه . كهواته براكانم ( نأخذ بسنته ونقتدي بأمره) ، كاتێك پێغهمبهر (صلى الله عليه وسلم) دهفهرموێت ( كاتێك مێشوولهیهك كهوته ناو شلهی كهسێكتانهوه با نوقمی بكات ، چونكه لهباڵێكی دهرد ههیهو لهباڵهكهی تری دهرمان (شیفا) ههیه ).نهڵێین باوهڕمان بهشتی وا نیه ، دهبێت بڵێین (صدق رسول الله) ، تێی بگهیت و تێی نهگهیت ، دهبێت وتهكانی پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) بهڕاست دابنێیت ، وه ههر ههواڵێكی تر كهفهرموویهتی ، بۆنمونه ، پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) فهرموویهتی : (ما رأيت من ناقصات عقل ودين أذهب للب الرجل الحازم من إحداكن) .(متفق عليه) ، كاتێك پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) باسی ناقێاتی عهقڵی ئافرهت و دینی دهكات ، نهڵێین پێغهمبهر (صلى الله عليه وسلم) گاڵته دهكات لهگهڵ ئافرهتان ، دهنا ئافرهتان ناقیێی عهقڵ و دین نین ، نهخێر پێغهمبهرهكهت بهڕاست بخهرهوه ، ئهو چی فهرمووه تۆ بهڕاستی دابنێ و بهقسهی بكهو گوێڕایهڵی فهرمانهكانی بكه بهگوێرهی توانات ، وه لهقهدهغهكراوهكانیشی دووربكهوهرهوه ، وه شوێن سوننهتهكانی بكهوهو دینهكهی سهربخه ، (إن تنێروا الله ینێركم )،بۆیه پێویسته ئێمه دینی خوامان لهخۆمان خۆشتر بوێت و ههوڵی سهركهوتنی بدهین زۆر زیاتر لهههوڵی پهیداكردنی پارهو سامان و مهعیشهتی ڕۆژانهی خۆمان ، سوێند بهخوا وانهبین ئهوا سَوْفَ يَأْتِي اللّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَيُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْكَافِرِينَ يُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللّهِ وَلاَ يَخَافُونَ لَوْمَةَ لآئِمٍ (سوره ڕلمائده :54)، واته " خوای گهوره قهومێكی تر دێنێت ئهوان خوایان خۆش دهوێت و خوای گهورهش ئهوانی خۆش دهوێت ، بهرامبهر ئیمانداران زهلیلن و بهعیززهت و گهورهشن بهرامبهر كافران و بێباوهڕان ، وه لهپێنای خوادا تێدهكۆشن بهحوججهو به بورهان لهههموو كاتێك و ساتێكدا ، وه بهسهیف و سینانیش بهگوێرهی گونجاندنی مهرجهكانی و بهگوێرهی توانا ، وه لهلۆمهی لۆمهكارانیش ناترسن " ، بهلاَم كهتۆ لهلۆمهی خهڵكی ترسایت و گوتت : وهلاَ خهڵكی وا دهڵێت و خهڵكی ڕازی نابێت ، كهواته تۆ ناتوانیت دینهكهی خوا سهربخهیت . ههقی پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) زۆره و نوێح بۆ پێغهمبهر (صلى الله عليه وسلم) شوێنكهوتنی ڕاستهقینهیه ، بۆیه خۆت بپشكنه و بزانه تا چ ڕادهیهك شوێنكهوتهی پێغهمبهریت (صلى الله عليه وسلم) ؟ تا چ ڕادهیهك ههواڵهكانیت ههموو قهبوڵه ؟ تا چ ڕادهیهك تۆ سوننهتهكانیت لا گهورهو بهنرخه ؟ نهك بڵێیت دین دوو بهشه : (دین بریتی یه له ناوك و توێكڵ ) ، سوننهت توێكڵه جارێك با خۆمانی پێوه مهشغول نهكهین ، بزانه بههۆی دهستگرتنت بهسوننهتی پێغهمبهرهوه (صلى الله عليه وسلم) خوای گهوره سهركهوتوت دهكات و خۆشی دهوێیت و لێت خۆش دهبێت ، كه كهسێكیش خوای گهوره خۆشی بوێت و لێی خۆش بێت بێگومان سهركهوتوی دهكات . چوارهم نوێح بریتی یه له (أئمة المسلمين) ، نهێیحهت بۆ پێشهوای موسڵمانان . پێشهوای موسوڵمانان دوو جۆرن : یهكهمیان : ئههلی عیلم (زانایان) : كه پێشهوای موسوڵمانانن پێویسته ئینسان نوێحی ههبێت بۆیان و ڕێزیان لێ بگرێت ، ههروهها كه ئهگهر ههڵهیهكیشیان كرد پێچهوانهی قورئان و سوننهت بوو بهئهدهب و بهڕێزهوه ههڵهكهیان بۆ ڕاست بكرێتهوهو نهێیحهت بكرێن ، نهك لهپێش چاوی خهڵكیش تهشهیریان پێ بكرێت ، ئیللا مهگهر كهزانیت كهسێكی عینادهو پێچهوانهی قورئان و سوننهت و بهڵگه دهكات ، ئهو كاته خهڵكی لێ ئاگادار بكهرهوه چونكه ئهوه لهسهر ڕێگای ڕاست نیه ، ئهوهی كهباسكرا ههقی عولهما (زانایان). دووهمیان : پێشهوای موسوڵمانان (دهسهلاَتداری موسوڵمانان) : بهشی دووهم له پێشهوایان بریتین له (حكام) بهلاَم دهسهلاَتداری موسوڵمان ، دهسهلاَتداری موسوڵمان دهبێت نوێحت ههبێت بۆی ، چۆن دهبێت نوێحت ههبێت بۆ پێشهوای موسوڵمانان ؟ نوێحت بهوه دهبێت كه لهكاری چاكهو مهعروفدا لهگوێڕایهڵی دهرنهچیت ، ململانێی كورسی و دهسهلاَتی لهگهڵدا نهكهی ، كه ههڵهی لێ دهبینی بهئاشكرا نهیخهیته ڕوو ، پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) دهفهرموێت : ( ههركهسێك نهێیحهتێكی بۆ خاوهن سوڵتان ههبوو با بهئاشكرا نهیڵێت و بچێت دهستی بگرێت و بچێته لای و نهێیحهتی بكات (بینه وبینه) ، قهبوڵی كرد ئهوه نیعمهته ، ئهگهر قهبوڵی نهكرد ئهوا ئهمانهتی خۆی گهیاند إن شاء ڕلله ، بهلاَم (حكام)ی موسوڵمانان یان موسوڵمانه یان موسوڵمان نیه (كافره) ، بێگومان مهنزیله لهبهینی دوو مهنزیلهدا نیه ، وهكو (موعتهزیله)هكان بڕوایان وایه ، باس لهحقوقی موسوڵمان دهكرێ ، دهسهلاَتدارێكیش شاهیدی كوفر بۆخۆی بدات ئێمه ناچین بهزۆر بهرگی ئیسلامی بهبهردا بكهین و نهخێر ئیللا تۆ موسوڵمانیت ، نهخێر والله كافریت و (ولا كرامة) ، چیش دهكات بابیكات ، بهلاَم كهسێك كهشاهیدی كوفر لهسهر خۆی نادات ، وه بهخۆی دهڵێت موسوڵمان ، بهلاَم تاوانی ههیه ، لادانی ههیه ، ههڵهی ههیه ، زوڵمی ههیه ، كهوتۆته شیركیش ، واقیعی كوفریش بووه ، بهلاَم بهخۆی دهڵێت موسوڵمان ، مهوقیف لهگهڵ ئهو حاكمهدا چۆنه ؟ مهوقیف لهگهڵیدا ئهوهیه كه پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) فهرموویهتی : (يستنون بغير سنتي ويهدون بغير هديي).(متفق عليه) . واته " لهدوای من حاكمانێك دێن كه بهو هیدایهته كار ناكهن كه پێغهمبهری خوا (صلى الله عليه وسلم) پێی هاتووه ئهو هیدایهتهش (ئیسلامه) ، وه لهسهر ڕێبازێكن كه جگه لهڕێبازهكهی پێغهمبهری خوا یه (صلى الله عليه وسلم) ، وه لهوهش خراپتر پێغهمبهر
الموضوع الأصلي : بنهماكانی ئامۆژگاریكردن لهئیسلامدا // المصدر : منتدياتحلبجةنت // الكاتب: ibn islam